Een syndicus komt voor in kleine en grote gebouwen, waarbij er verschillende eigenaars zijn van appartementen. Deze individueel eigenaars zijn dan ook mede-eigenaar van de gemeenschappelijke delen in het gebouw. Een gemeenschappelijk deel is bijvoorbeeld een lift, tuin, hal, enz.

Wanneer er sprake is van mede-eigenaarschap is het aanstellen van een syndicus verplicht. Zelfs wanneer het maar om twee appartementen gaat.

Het leven in een mede-eigendom omvat vele aspecten, en is onderworpen aan een uitgebreide regelgeving. Daarom kies je best voor een onafhankelijke en professionele syndicus, die namens de mede-eigenaars instaat voor het dagdagelijks beheer van de gemeenschappelijke delen. De syndicus vormt het officiële orgaan van de mede-eigendom en gaat mede-eigenaars vertegenwoordigen in juridische kwesties.

Erkende syndici, zoals Vastgoed Turnhout, zijn aangesloten bij het BIV. Dat is het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars dat vastgoedbemiddelaars, syndici en rentmeesters controleert en reguleert.